Vad kan du göra om du har allergi,
förutom att konstatera att det finns miljoner andra männskor i dag som också bär på allergier av olika slag.
I USA beräknas siffran upp mot 40% hos vuxna och 30% hos barn.
Dags att se på livsstilen, kanske?
Mat, hus, daglig milö och hälsa, allt påverkar oss.
Kroppen kan läka och klara sig bra. Förutsatt att du ger immunförsvaret möjlighet att själv kämpa mot det som utgör allergin. I Ayurveda så är det under våren, när värmen stiger i mijön utanför oss som kroppens orenheter börjar ge sig till känna. Dessa orenheter kallas för ama, de täpper till kroppens kanalser och gör att näringsämnen inte tas upp och transporteras till cellerna. Immunförsvaret blir överbelastat, samtidigt som naturen själv går på högvarv och sprider pollen och annat som utgör en extra stor belastning för kroppen.
Vid allergier som påverkar andningen så är det Kapha doshans sub dosha, Schlesaka, som är ansvarig för att hålla andningsvägarnas övre delar fuktiga. När ama (orenheter i matsmältingen) börjar smälta och kombineras med Schlesaka Kapha bildas ett tjockt kletigt toxin som är en utmärkt grodrund för bakterier och infektioner, vilket utgör en sekundärt skede i en allergi.
För att bli kvitt detta behövs mer än att bota symtomen. En långsiktig lösning är att bygga upp ett starkt immunförsvar genom en stark matsmältning och enklare rening av levern. Detta sker genom mat, dryck och yoga.
Maten anpassas givetvis.
Gurkmeja är en krydda som rekomenderas. Salvia, röd peppar, kummin och korander är andra kryddor.
Kryddblandning för att minska allergier: gurkmeja/kummin/koriander
Fräs kryddorna i ghee och tillsätt dina bönor och grönsaker.
Följ en Kapha/Pitta diet. Drick Pitta te.
Mer information om hur du hittar din balans och botar dina problem får du på din Ayurveda konsultation.