22 aug. 2010

Kichari - lunch som gör underverk för kropp och plånbok

Kichari

◦ 1/2 dl Mung dhal (halverad skalad mungböna)
◦ drygt 3/4 dl ekologiskt basmatiris
◦ nästan 3 gånger så mycket vatten
◦ 1 tsk ghee
◦ några droppar citron eller lime juice
◦ 2 tsk Vata, Pitta, or Kapha Churna
◦ 1 tsk fänkål
◦ 6 russin
◦ lite salt
Skölj ris och dhal. Låt det gärna ligga i blöt innan kokning. Tillsätt vatten, koka upp. Koka på låg värme. Hetta upp ghee, fräs kryddorna och blanda så i riset/ mung dhal, rör om och salta om det behöves.

Till detta kan du lägga till det som behövs för just din balans. Till exempel: mango chutney, färsk spenat, riven morot, riven ingefära, en klick yogurt, ett knäckebröd.