23 mars 2011

Hur mår mina Psoas?

Det vanligaste tecknet på att dina Psoas är strama är begränsad rörlighet i höftleden. Även obehag, smärta och värk fram på höften är tecken. Även spänningar eller frånvaro i solar plexus, en begränsad andning eller åtstramning i övre delen av magen och ländryggs problem är vanligtvis ett tecken på strama Psoas. Signaler som vi ofta tolkar som smärta är indikationer på obalanser längs ryggraden. Dessa signaler upphör när ryggen och höfterna funderar normalt.

Våra Psoas blir strama när de kompenserar för obalans längs ryggraden, vanligen överstretchade och utdragna ligament. Inom yoga och Pilates så är det viktigt att se på
om si lederna är i obalans. När det finns obalans i dessa leder så kompenserar Psoas och söker fungera som ett ligament vilket ledet till att spänsten försvinner. Psoas torkar ut, signalerar spänning, som påverkar rygg och höfter.

Psoas är strama inte svaga, de är utmattade. Psoas behöver inte tränas starkare de behöver återhämtning. Därför är stretching och upprepning eller fasta positioner inte de smartaste alternativen när vi söker kraft och spänst i vårt centrum.